Jelenleg itt jársz:

CAD-CAM a fogászatban? És mi is az a CAD-CAM?

A CAD alatt a számítógép segítségével tervezett (CAD – computer aided design) többféle, informatikai támogatáson alapuló módszert értünk, amely mérnököket és más tervezéssel foglalkozó szakemberek  tevékenységét segíti. A jelenleg használatos CAD rendszerek kínálata igen széles körű, a 2D (síkbeli) programoktól a 3D-s (térbeli) integrált modellező rendszerekig. A CAD rendszerek alkalmazása szinte mindenütt megtalálható, hogy csak néhányat említsünk: az építészetben, autógyártásban, az elektronikai termékek előállításában, a könnyűipari tervezés területén, valamint az ékszerkészítésben, mitöbb még az esztétikai fogászatban is.

A számítógéppel segített gyártás (CAM - Computer Aided Manufacturing) két jelentésével találkozhatunk. Az egyik jelentése a műszaki gyakorlatban számítógépes tervezőprogram, a másik az egész gyártási tevékenység számítógéppel segített folyamatát jelenti.

De hogy is kerül ebbe a folyamatba a fogászat?

Hagyományos módon egy korona, vagy híd váza először viaszból készült el, majd a kiégetett viasz helyére folyatott forró fém szilárdult meg a kívánt formává. A profi fogtechnikusok kezében ez a technika is sikeres fogpótlásokat kreált, a modern kori fogtechnika azonban ennél jóval tovább lépett.
Egy esztétikus fogpótlás elkészítésekor az esztétikai fogászati követelmények mellett természetes igény mind a fogorvos, mind a páciens részéről, hogy hosszú távon, biztosan jól funkcionáló megoldás szülessen. A lézeres letapogatás, számítógép vezérelte kifaragás mára rutineljárássá vált a fogtechnikai laborokban, segítségükkel a nanométeres pontosság tartományaiba szárnyalhatunk.

CAD-CAM fogtechnikai eljárással készített esztétikus koronagyártási fázisai:

A fogorvos első lépésként lenyomatot vesz, majd a laboratóriumban a lenyomatról pontos gipszminta készül. Ezt a mintát egy speciális scennerbe helyezik, mely annak minden egyes pontját lézer letapogató segítségével képponttá alakítja, és az így kapott digitális információt a számítógépbe viszi. A fogtechnikus a számítógépen grafikusan megjeleníti a készülő fogpótlás vázát, kialakítja a nagyságát, formáját stb. – ezzel lértejön a kívánt fogpótlás vázának számítógépes képe. Ezt a digitális képet használják egy speciális faragó eszközhöz, amely a digitális képet az odahelyezett anyagból (cirkon vagy fémtömb) nanométeres pontossággal kifaragja.
A vázra a technikus rétegenként felépíti a leplező kerámiát, színezi, alakítja a fogorvos és a páciens igényei szerint. Végül a tökéletesen esztétikus és élethű fogpótlást az orvos a lecsiszolt fogcsonkra ragasztja.Ajánljuk még: