Jelenleg itt jársz:

Egy kicsit bővebben a CNC-ről

A CNC (computer Numerical Control) egy olyan szerszámgép, amely tartalmaz egy mikroszámítógépet. Ez a mikroszámítógép végzi a vezérlést, lehetővé téve az egyidejűleg több tengely mentén végzett és nem egyenes menti mozgásokat is, ami kézzel lehetetlen. Az NC  angol szónak a rövidítése (Numerical Control), magyarul számvezérlést jelent.

A számvezérlés fejlődése már 1808-ban elkezdődött, amikor J.M. Jaoquard francia mechanikus és selyemszövő lyukkártyákat alkalmazott a szövőszéken. Ez volt az első áttörés, ez jelentette a cserélhető adathordozó feltalálását.

Az amerikai C.E. Shannon dolgozta ki a mai számítógépek és a számjegyvezérlések alapelveit.

Az elektronikus adatfeldolgozást, valamint az első digitális számítógépet Amerikában 1946-ban J.W. Mauchly és J.P. Eckert készítette.

Azon rendszer kidolgozása és fejlesztése amelyben a munkadarab megmunkálását közvetlenül  számítógép vezérelte a Massachusetts Technológiai Intézet és J. Parson nevéhez fűződik.(1949-1952).

A CNC olyan számvezérlésű berendezés , ami szabadon programozható mikroszámítógépet tartalmaz, működését alapvetően ez határozza meg. Köszönhetően annak a ténynek, hogy a CNC több részegységet vezérel, kihasználhatósága és működtetése optimális.

A CNC gépek fő részei:

Gépágy, az ágy, vagy az állványszerkezet képezi a szerszámgép alapját, ez hordozza a gép összes aktív vagy passzív elemét. Az állványszerkezet legfontosabb szempontja a merevség, hőstabilitás valamint a az állványszerkezet rezgéscsillapító kvalitása.

- Vezetékek, manapság a forgácsoló szerszámgépek többségénél gördülő vezetékeket használnak. A terhelés függvényében lehetnek golyós, vagy görgős vezetékek. Jellemzőjük az optimális futási tulajdonság, nagy sebességű, lágy megvezetés, hosszú élettartam és nem utolsó sorban a karbantartás mentesség.

Mozgató orsók, az orsó és az anya közötti kapcsolatot a golyók biztosítják, a hézagmentesség valamint a nagyfokú merevség pontos mozgást tesz lehetővé.

Motorok. Mérve az orsó elfordulását  pontos szánmozgást lehet elérni a szabályozott egyenáramú (DC) vagy váltóáramú (AC) hajtómotorral. Az asszinkron váltóáramú (AC) motorokat használják a főhajtóműveknél, aminek legfontosabb tulajdonsága az egyenletes gyorsító és lassító képesség.

Útmérők, mérési eljárás szerint lehetnek növekményes vagy abszolút mérőrendszerek. Abszolút mérés az a mérési eljárás, amikor a szánelmozdulásra vonatkoztatott minden méret egy kiindulási ponthoz, a mérőrendszer nullpontjához mérve abszolút értelemben jelenik meg.
Növekményes mérés az, amikor a szánelmozdulás mértékét egy-egy útméretegység folyamatos megszámlálásával érzékeljük, illetve e diszkrét egységek egész számú többszörösével adjuk meg minden útszakaszra külön-külön, nem a nullponthoz, hanem a korábbi szánhelyzethez képest az útegységek összeszámlálásával. A legtöbb szerszámgépnél az útmérés fotoelektromosan történik.

Szerszámgépek. A CNC forgácsológépek önálló szerkezeti egységként az egyik legfontosabb szerepet töltik be a gép felhasználhatósága során, mindenképpen rendelkeznie kell egy bemért szerszámtárral, melynek tartalmaznia kell az adott alkatrész megmunkálásához szükséges összes szerszámot. Ennek köszönhetően átszerszámozási időket spórolunk meg, mert mindez automatikusan, pontosan és gyorsan történik.Ajánljuk még: