Jelenleg itt jársz:

Figyelj az OKJ képzéssel kapcsolatban, ne hagyd magad átverni!

Az Országos Képzési Jegyzéket (röviden OKJ) a szakképzésről szóló törvény vezette be még 1993-ban. Ez a jegyzék tartalmazza az állam által elismert és Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítéseket. Vagyis bizonyos szakmák esetén csak OKJ-s képesítéssel lehet munkába állni az adott területen.

Mielőtt meghozod a döntésedet, hogy melyik oktatási intézménybe iratkozol be, alaposan tájékozódj. A teljesség igénye nélkül szeretnénk bemutatni a buktatókat, amire érdemes figyelni a tanfolyam, illetve oktatási intézmény kiválasztásánál.

Először is nézd meg, hogy mit tartalmaz az OKJ tanfolyam ára. Sok esetben a tanfolyamok csak "felkészítő" képzések. Az OKJ bizonyítványt, csak abban az esetben kapod meg, ha még egy kicsit tanulsz, amiért még külön fizetned kell, hiszen nem OKJ-s képzésről van szó.

Nézd meg a képzés időtartamát is, mert a kötelező óraszámot jogszabályhatározza  meg az OKJ-s képzéseknél, úgy az elméleti mint a gyakorlati óráknál.

Például: az Autószerelőnél a kötelező minimálisan előírt óraszám 800 óra, ezt munka mellett, felnőttképzésben nem lehet elsajátítani 10-12 hónap alatt, kivéve, ha hetente többször jársz iskolába. Figyelj, hogy a pénzedért azt kapd amiért fizettél!

Tudakozódj, hogy az ár tartalmazza-e a gyakorlati hely költségét, vagy neked kell gondoskodnod róla.

Ha meghoztad a döntésedet, nagyon figyelj a szerződésre, hogy ugyanaz szerepeljen benne, mint amit szóban elmondtak. A felnőttképzéssel foglalkozó cégeknek előre meg kell határozniuk a képzés jellegét (OKJ-s, vagy tanfolyam), díját és a vizsgáztatással kapcsolatos követelményeket is, így a diákok pontosan tudhatják, hogy mire számítsanak.

Fontos tudni, hogy a szerződést mindig írásban kell megkötni, egy példánya a hallgatót illeti meg. Amennyiben a tandíjat a cég fizeti, úgy a hallgatóval felnőttképzési szerződést, a céggel pedig szolgáltatási szerződést kell kötni. A felnőttképzési szerződésnek kötelezően tartalmaznia kell az intézmény nevét és nyilvántartási számát, a képzésre vonatkozó minden fontos részletet (kezdés időpontját, a képzés ütemezését, hiányzás megengedett mértékét, annak következményét, a gyakorlati képzésre vonatkozó adatokat, a vizsgáztatással kapcsolatos információkat stb.)

Nem utolsó sorban érdemes utánanézni, hogy a kiválasztott oktatási központnak van-e engedélye, az adott képzés szerepel-e a hivatali nyilvántartásban. Ezt megteheted a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján.

Tény, amit tudnod kell rólunk:
Nemzetközi Europass bizonyítvány kiegészítőt is szerezhetsz az általad megjelölt nyelven, egyénre szabott részletfizetési lehetőség mellett. A tandíjat rendezheted, bankkártyával, utalással vagy készpénzben. A törvényben előírt kötelező elméleti és gyakorlati órát leadjuk. Nincs trükközés, rejtett költség! Profi elméleti és gyakorlati oktatók tanítanak, akik aktívan részt vesznek a nappali tagozatos és egyetemi oktatásban, továbbá vizsgagaranciát vállalunk, ha részt veszel az órákon.

Minden diákunkkal szerződést kötünk, minden befizetésről számlát állítunk ki.

A tanfolyam elvégzése után már csak egy eredményes komplex vizsgát kell teljesíteni és kézbe veheted a hőn áhított, garantált bizonyítványt, amely biztosítja számodra a munkavállalást.

Gyere és nézz körül nálunk! Kérj ingyenes tájékoztatást, vagy ingyenes visszahívást. Jelentkezz bátran próbaórára, nem kötelez semmire.

 
Ajánljuk még: