Jelenleg itt jársz:

Tájékozódj, számolj, mielőtt felnőttképzési szerződést kötsz!

2013. szeptember elsejétől már csak az új OKJ szerint lehet felnőttképzéseket indítani.

Az OKJ pontosan meghatározza, hogy az adott képzés milyen óraszámban indítható (iskolarendszeren kívül). Iskolarendszerű képzések esetében tanévet határoz meg.

Előírást tartalmaz például arra is, hogy igénybe vehető-e az adott tanfolyam esetében a távoktatás (a képzés munkarendjénél), illetve arra is létezik jogszabály, hogy milyen az elmélet és a gyakorlat aránya (ez képzésenként más és más százalékos arány).

Nézzünk egy példát!

Gépi forgácsoló OKJ-s képzés esetében az előírt minimális óraszám 960 (288 óra elmélet, 672 óra gyakorlat), iskolarendszeren kívüli képzés esetében (nem nappali, nem esti képzés).

Itt távoktatást nem ír elő a jogszabály. Tehát ez az óraszám nem csökkenthető otthoni felkészüléssel.

Egyszerű számítással könnyen ellenőrizhető, hogy az adott képzés mennyi idő alatt teljesíthető.

Egyértelmű, hogy csak abban az esetben lehet például egy éves a képzés, ha hetente több alkalommal van tanítás. Ez azt jelenti, hogy havonta 80 órát kell teljesíteni. Ez heti 20 órát jelent, minden héten tizenkét hónapon keresztül. Lényegében egy héten három alkalommal kellene iskolába járni.

Munka mellett ez nem is könnyű feladat.

Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy érdeklődjön mielőtt szerződést köt. Azt is lényeges tisztázni, hogy ténylegesen biztosított-e a szakmai gyakorlat.

Virágkötő és virágkereskedő képzésnél például nincs távoktatás. Az előírt minimális óraszám itt is 800 óra. Tehát OKJ-s képzés esetében nem lehet kiváltani bizonyos óraszámokat otthoni tanulással.

Nézzünk példát arra is, hogy mely képzéseknél lehetséges távoktatás.

CAD-CAM informatikusokGazdasági informatikusok, ahol szintén 960 minimális óraszámot határoz meg a jogszabály, bizonyos időtartamot otthoni felkészüléssel, távoktatási formában teljesíthetnek.

Ha nem OKJ-s képzést választasz, akkor ezek a kötöttségek nincsenek. Egy tanfolyam bármilyen konstrukcióban szervezhető.

Ez esetben a képzés végén nem kapsz államilag elismert OKJ szerinti szakképesítést.

A tanfolyam végén egy oklevelet, vagy tanúsítványt kapsz.

 

Az alábbi linken elérhető a hatályos Országos képzési Jegyzék (OKJ).

https://www.nive.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=297

 

Bátran nézelődjetek! Kérdezzetek!

 

Jó tanulást kívánunk!
Ajánljuk még: