Jelenleg itt jársz:

11519-16 - Élelmiszerbiztonsági alapismeretek

Feladatprofil:

Alkalmazza a korszerű táplálkozástudomány eredményeit Alkalmazza a diétás szabályokat Betartja az élelmiszerekre vonatkozó jogszabályokat

Betartja a kémiai szennyeződésekre vonatkozó szabályokat Alkalmazza az élelmiszerekben levő allergénekre vonatkozó szabályokat Betartja és betartatja a HACCP előírásait

Betartja és betartatja a higiéniai előírásokat

Megtanulja és alkalmazza a mikroorganizmusok káros és hasznos tulajdonságait  Az előírásoknak megfelelően tárolja az élelmiszereket Alapanyagokat vizsgál, ellenőriz Ellenőrzi a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési időket és az áruk minőségét

Az előírásoknak megfelelően alkalmazza a mintavételi szabályokat

Magas fokú személyi higiéniát tart fenn az élelmiszer forgalmazás során

Szakmai ismeretek:

Élelmiszerek tápértékének megőrzése

Mikroorganizmusok jellemzői

Élelmiszereredetű megbetegedések Élelmiszerek tartósítása Élelmiszer vizsgálat Kémiai-toxikológiai élelmiszerbiztonság Élelmiszerekre vonatkozó jogszabályok A HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer alapelvei

Személyi higiénia Nyersanyagok beszerzési, átvételi, tárolási, előkészítési követelményei Vendéglátó termékkészítés, tárolás, szállítás, kiszolgálás kritikus pontjainak meghatározása

Vendéglátó műhely, konyha, eladótér higiéniája, kritikus pontok ellenőrzése

Szakmai készségek:

Olvasott szakmai szöveg megértése Szakmai nyelvű hallott szöveg megértése Szakmai nyelvű beszédkészség

Személyes kompetenciák: Pontosság Felelősségtudat

Társas kompetenciák: Határozottság

Módszerkompetenciák: Rendszerező képesség Problémamegoldás, hibaelhárítás



Ajánljuk még: