Jelenleg itt jársz:

11518-16 - Élelmiszerismeret

Feladatprofil:

Alkalmazza a korszerű táplálkozástudomány eredményeit

Alkalmazza a korszerű életmódhoz kötődő sajátosságokat

Alkalmazza az élelmiszerkutatások eredményeit

Az előírásoknak megfelelően tárolja az élelmiszereket Ellenőrzi a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési időket és az áruk minőségét

Betartja a fogyasztóvédelmi előírásokat

Megtanulja az élelmiszerek táplálkozástani ismereteit

Termékkészítésnél és értékesítésnél alkalmazza a legfontosabb fehérjeforrásokat Termékkészítésnél és értékesítésnél alkalmazza a legfontosabb szénhidrát forrásokat Termékkészítésnél és értékesítésnél alkalmazza az élelmiszerekben található zsírokat, lipideket Alkalmazza a vitaminokról és ásványisokról megtanult fogalmakat

Tudatos környezetvédelmi tevékenységet folytat Szelektíven gyűjti a hulladékot

Megkülönbözteti az alapvető élelmiszereket és élvezeti cikkeket

Édes sós és savanyú íz kialakításánál felhasználja az ízesítőanyagok tulajdonságait Tulajdonságaik és felhasználásuk alapján megkülönbözteti a fűszereket Megkülönbözteti a tejkészítményektől a növényi eredetű termékeket

Termékkészítésnél és értékesítésnél felhasználja a sajtok érleléséről, állagáról tanult ismereteket Termékkészítésnél felhasználja a tojás összetételéről, technológiai szerepéről megtanult ismereteket Alkalmazza a malomipari termékekről megtanult ismereteket Alkalmazza a száraz tésztákról megtanult ismereteket Termékkészítésnél alkalmazza a természetes és mesterséges édesítőszerekről megtanult ismereteket Alkalmazza a növényi és állati eredetű zsiradékokról megtanult ismereteket

Tulajdonságai alapján megkülönbözteti a vágóállatokat és a húsrészeket Tulajdonságai alapján megkülönbözteti a húsipari termékeket Tulajdonságaik alapján megkülönbözteti és csoportosítja a házi szárnyasokat Tanultak alapján megkülönbözteti az édesvízi tengeri halakat és egyéb hidegvérű állatokat Tulajdonságai alapján megkülönbözteti az étkezési vadakat és vadszárnyasokat

Idényjelleg szerint rendszerezi a zöldségeket és a gyümölcsöket Táplálkozástani összetételük alapján rangsorolja a zöldségeket, gombákat és a gyümölcsöket Alkalmazza az édesipari termékekről megtanult ismereteket

Alkalmazza a kávé és tea hatóanyagairól, előállításáról, felhasználásáról megtanult ismereteket Alkalmazza az alkoholtartalmú és alkoholmentes italokról megtanult ismereteket.

Szakmai ismeretek:

Táplálkozástani ismeretek

Környezetvédelmi ismeretek

Fogyasztóvédelmi ismeretek

Alapízesítést befolyásoló anyagok

Fűszerek Tej, tejtermékek Tojás Malomipari termékek, sütőipari termékek, tészták Természetes édesítőszerek Zsiradékok Hús, húsipari termékek, baromfifélék, halak és hidegvérűek, vadak

Zöldségek Gombák csoportjai Gyümölcsök Édesipari termékek, Koffein tartalmú élelmiszerek

Alkoholtartamú italok, alkoholmentes italok Adalékanyagok, kényelmi anyagok, mesterséges édesítőszerek

Szakmai készségek: Olvasott szakmai szöveg megértése

Szakmai nyelvű hallott szöveg megértése

Szakmai nyelvű beszédkészség

Személyes kompetenciák: Pontosság Felelősségtudat

Társas kompetenciák: Határozottság

Módszerkompetenciák: Rendszerező képesség Problémamegoldás, hibaelhárítás



Ajánljuk még: